Sabit diskinizde silinmeyen bölümler nasıl silinir ?

Sabit diskinizde silinmeyen bölümler nasıl silinir ? Kullandığınız bir bilgisayar zamanla yedekleme alanları oluşturduğundan, sabit diskiniz üzerinde bir alan kaplamaya başlayacaktır. Bu alan duruma göre MB hatta GB’lara kadar ulaşabilir ve katlanarak devam eder. Burada yapılması gereken ise nasıl bir yol izleyip bu bölümler silinebilir. Silinirse sonuçları nasıl olur onun üzerinde duracağız. 

Disk Yöneticisi Kullandığınız sabit disk üzerinde kullanılmayan bölümleri eğer çok fazla siteminizi sıfırlama ihtiyacı duymuyorsanız bu şekilde kaldırabilirsiniz. Örneğin recovery kaldırmak istiyorsunuz ve Bilgisayarım > Sağ Tık > Yönet dendiğinde Disk Yöneticisi bölümünden silemiyorsunuz. Bu şekilde silinemeyen ve diskte gereksiz yer kaplayan alanları Komut İstemi üzerinden silebiliriz. Bunun için ;

  • Disk Part Başlat çubuğundan arama çubuğuna diskpart yazıyoruz ve çıkan istemi çift tıklayıp çalıştırıyoruz.
  • Çıkan pencerede “disk list” yazarak “enter”’lıyoruz ve karşımıza bilgisayarımız da takılı olan disklerin kayıtları gösterilir. ( “0” ile başlayan birinci diskimiz olarak görüntülenir.) 
  • Burada önemli olan hangi diskin içerisindeki veriye sileceğinizdir. Bunu da diskinizin boyutlarına bakarak çözebilirsiniz. 
  • Hangi diskteki veriyi sileceğimize karar verdikten sonra örneğin ben 1. Diskimdeki veriyi silmek istiyorum. ( 0 baz alınmalı. ) Select disk 1 komutunu yazıyoruz. 
  • Buradan da seçtiğimiz disk içerisindeki veriler tam olarak listelenir. Recovery, bölümlenmiş alan gibi yerler görüntülenir. 
  • Buradan da silmek istediğimiz bölümü select partition 2 ( 2 size göre değişebilir. ) enter dedikten sonra, 
  • Delete partition override yazıp enterladığımızda silinmeyen veriniz silinecektir. İşlemi sonlandırmak için exit>enter yazarak çıkış yapabilirsiniz.
Daha yeni Daha eski