Su hakkında aklımıza gelen neyse, payımıza düşen o olmalı...

Evet tüketiyoruz…

Sürekli büyüyen nüfusların ihtiyaçları arttıkça artıyor ! Sıklaşan nüfusun yol açtığı kaçınılmaz sorunların en başında doğal kaynakların hızla tüketilmesi geliyor.
Peki milyonlarca lira kaynak sağlanarak elde tutulmaya, hakim olunmaya çalışılan şey su mu yoksa aşılmaz hırsımız mı? Sürekli eleştiriyi ilham kaynağımız olarak görmek gerekirse, konu hakkındaki eleştiride biz gençler biraz geç kaldık diyebiliriz. Çünkü mevcudiyette görüyoruz ki son kaynaklarımız da büyük şehirlere bağlamaya başlandı bile...(Melen Çayı Projesi)


Evet  su...Konu hakkında ki son kapsamlı belgesellerden birine, birkaç hafta önce NAT GEO sayesinde erişebildik. Popüler kültürün önemli isimlerini belgesel sunusunda kullanılması bir yana daha ne kadar dikkat çekebiliriz diye düşünmüyor değil insan. Dikkatimi çeken önemli noktayı paylaşmak isterim; 4/3 sularla kaplı olan dünyamızın kullanılabilir su kaynağı sadece %3 ve bunun %1 ine ulaşabiliyoruz. İçilebilir diye tabir ettiğimiz büyük şehir suyu olarak düşünürsek maalesef oran kara borsada su satışına kadar düşüyor.

Dünyanın kısa tarihine bakalım.En basit yordam ile söylersek insanoğlu tufandan kısa süre sonra 7 milyar nüfusa ulaştı. Daha yakına gelirsek ,ülkemiz  kısa sürede Cumhuriyet Tarihi nüfusunda 70 milyon artış gösterdi. Süre gelen yanlış politika, bu nüfusun yarısından fazlasını büyük şehirlere topladı. Daha da kötüsü etrafındaki küçük şehirleri sömürge şehri haline getirdi. Fakat bugün gündemimizde hala en iyi su sömürgesi projesi yarışı devam ediyor.


Hadi daha gerçekçi bakalım. Maalesef dünyamızdan başka evrende su kaynağı bulunamadı. Bilim insanları bu konuyla ilgilenirken bizlerde elimizden geleni yaparak bu konuya dikkat çekelim. Yağmur suyu depolamalarından, damlama sulama sistemine, diş fırçalarken açık bıraktığımız musluktan, elde yıkadığımız bulaşığa, elimiz suya her gittiğinde bir yerlerde susuzluktan hayatını kaybeden insanlar aklımıza gelsin. Evet tam da bahsettiğimiz bu, daha gerçekçi olmak gerekirse...


Suyumuz azalıyor...

Daha yeni Daha eski